Hvor mye koster et bryllup?

Bryllupsdagen er en veldig stor dag for dere som skal gifte dere. Dere ønsker selvsagt at dagen skal bli perfekt. Men det er selvsagt store kostnader forbundet med å arrangere et bryllup. Disse kostnadene må tas med i betraktningen når man planlegger den store dagen. Så, hvor mye koster et bryllup?

Mange drømmer om et stort og fantastisk bryllup, men vet at det selvsagt er store kostnader forbundet med et stort bryllup. Hvor dyrt et bryllup ender opp med å bli er helt opp til dere selv. Et bryllup kan koste fra 20.000 kroner til mange hundre tusen for et stort bryllup.

Så mye bruker andre

Vanligvis bruker brudepar mellom 50.000 og 150.000 på selve brullupsfeiringen. I tillegg kommer kostnader til invitasjoner, takkekort, brudekjole og klær til brudgommen.

I 2017 planla par som gifter seg å bruke i snitt 60.000 kroner på bryllupet sitt, ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

Hva er dere villig til å betale for bryllupet deres?

Det viktigste når man skal planlegge et bryllup er å tenke over hva man ønsker seg og hva man er villige til å betale for bryllupet. Deretter bør man sette opp et budsjett for den store dagen og se på hva man prioriterer.

Ved å sette opp et budsjett for bryllupet kan du ta kontrollen over utgiftene. Når du har en oversikt over hva ting vil koste, kan du ta beslutninger ut fra dette. Alt er i bunn og grunn snakk om prioriteringer. Hvor mye et bryllup koster er opp til hvert enkelt par.

Avgjør hva som er viktig for dere

Noen ønsker et stort slottsbryllup, der ingenting er spart på, mens andre er fornøyde med et lite, kostnadseffektivt bryllup. Meningene er mange. Hva er viktig for dere og hvor mye er dere villige til å legge i arrangeringen av bryllupet?

Gode minner trenger ikke å være kostbare, men det er viktig at dere tenker over hva som er viktigst for dere. Det er deres store dag. Det viktigste er i bunn og grunn at dere blir fornøyd.

Hva skal til for at dere skal få en fantastisk opplevelse? Er det et vakkert lokale, er det at dere har mange gjester, er det god mat og drikke, er det god musikk med eget band, er det at bryllupskjolen er perfekt, er det en fantastisk bryllupsreise, eller er det noe annet? Alt er viktig, men hva er viktigst for dere? Hva prioriterer dere å bruke penger på?

Det er mye man kan påvirke selv når det kommer til hva et bryllup kommer til å koste. Et stort bryllup med mange gjester arrangert på en fin restaurant vil bli kostbart, mens et lite bryllup arrangert på et rimelig lokale vil bli vesentlig rimeligere.

Tips for å få råd til drømmebryllupet

  • Planlegg i god tid
  • Sett opp et detaljert budsjett for bryllupet
  • Bestem dere for hvor mye dere er villige til å bruke på å arrangere bryllupet
  • Avgjør hvem som skal betale for bryllupet
  • Start sparingen til bryllupet på et tidlig tidspunkt
  • Avgjør hva som er viktigst for dere
  • Prioriter deretter

Utgiftsposter ved et bryllup

Når det kommer til kostnader med et bryllup er leie av lokale og mat og drikke de største kostnadsdriverne. Hvor mange gjester dere inviterer vil derfor i stor grad påvirke hvor dyrt bryllupet blir.

Budsjetter inn:

  • Ringer
  • Invitasjoner
  • Pynt til kirken
  • Leie av kirke
  • Leie av lokale
  • Pynt til lokale
  • Hotell/overnatting
  • Musikk
  • Mat
  • Snacks
  • Nattmat
  • Bryllupskake
  • Alkoholfri drikke
  • Alkoholholdig drikke
  • Blomster
  • Transport
  • Brudekjole, slør, sko underkjole til brud
  • Klær til brudgom
  • Fotograf
  • Videograf
  • Bryllupsreise
  • Takkekort

Som dere ser er det mange utgiftsposter når man skal arrangere et bryllup med tilhørende bryllupsfest. Det er heldigvis mye man kan påvirke selv, men det er viktig å planlegge godt, og budsjettere inn for alle små og store utgiftsposter. Det er lett å glemme enkelte poster, og det kan føre til at bryllupet blir dyrere enn det dere hadde planlagt.

Dette koster bryllupet

Lokale

Det å leie lokale er som sagt en av de største utgiftspostene for et bryllup. Denne kostnaden varierer veldig ut fra hva man ønsker. Det går å leie et billig lokale, og leie inn venner for å servere, hvis man ønsker å spare penger på selve lokalet.

Ønsker man å leie en restaurant eller annet lokale med servitører vil kostnadene bli vesentlige. Herunder vil også kostnadene til mat og drikke også bli vesentlige. Det er lurt å sjekke ut aktuelle lokaler i god tid, både med tanke på pris og kostnader, men også med tanke på tilgjengelighet.

Dekket bord i et bryllup.

Det er vanlig at man må beregne en kuvertpris på minimum 1.000 kroner pr gjest for middag og drikke til maten, så dette vil fort utgjøre mye penger for et bryllup med mange gjester.

I tillegg kommer kostnader til drikke etter middagen.

Det beste er å forhøre seg om priser på forskjellige lokaler, så man har flere alternativer.

Mat og drikke

Leier man et lokale privat og har venner som serverer, vil man kunne kjøpe inn maten til en rimeligere penge, men man må ta med i beregningen kostnader til kokker og servitører. Da er det mulig å spare en del penger.

Innkjøp av drikke kan riktignok bli vesentlig lavere hvis man arrangerer bryllupsfesten selv.

Kirken

Det er gratis å gifte seg i kirken man sokner til. Skal man gifte seg i en annen kirke vil det tilkomme kostnader for leie av kirke til bryllupet.

Kostnadene for å leie kirken med prest, kirketjener og organist varierer en del fra kirke til kirke, men det ligger stort sett mellom 2.500 og 6.000 kroner, med noen unntak. Er ikke brud eller brudgom medlem i Den norske kirke, men tilhører et annet kristent kirkesamfunn, vil kostnadene bli enda høyere.

Det er derfor en del å spare på å gifte seg i den kirken man hører til. Er kostnadsrammen for hva man kan bruke på bryllupet stram, er dette en post det kan spares inn på.

Bryllupsfotografering

Det å hyre inn en bryllupsfotograf kan være en god investering. Hvem ønsker vel ikke fantastiske bilder for forevige bryllupsdagen? Gode bilder kan gi dere mulighet til å gjenoppleve den store dagen når som helst.

Det å hyre en profesjonell fotograf kan riktignok bli kostbart. Det kan fort koste mellom 10.000 og 30.000 kroner, alt etter hva dere ønsker. Ønsker dere kun å fotografere vielsen, eller ønsker dere hyre en fotograf som tar bilder gjennom hele dagen?

Bryllupsvideo

Det har blitt mer or mer vanlig å få en bryllupsvideo produsert fra bryllupet. Kostnadene forbundet med å få en video produsert kan raskt bli vesentlige, og man må regne med å betale like mye for en video som for fotografering.

Ønsker man kun filming fra kirken, kan en video ligge på rundt 5.000 – 7.000 kroner. Ønsker man filming fra hele dagen og festen, blir fort kostnadene på 25.000 – 30.000 kroner.

Brudekjole

For en brud er det viktig å finne den perfekte brudekjolen. Det kan riktignok bli en stor utgiftspost. Det er riktignok mulig å kjøpe brudekjoler på budsjett til 2.000 kroner fra f.eks. H&M. Skal man kjøpe en brudekjole i en brudesalong må man fort opp i 15.000 kroner eller mer for en kjole. Det går også an å kjøpe en brukt brudekjole om man ønsker å spare penger, eller å handle kjolen i f.eks. Danmark.

Lang brudekjole

Kjolen må oftest også tilpasses av en skredder, så dette må også tas med i beregningen.

Husk også at det kommer utgifter til tilbehør som sko, underkjole, slør og undertøy.

Klær til brudgom

Klær til brudgommen er oftest vesentlig billigere enn kjolen til bruden. Det bør riktignok tas med i beregningen når man setter opp et budsjett for bryllupet.

Transport

Kostnadene til transport varierer veldig. Ønsker man å leie en stilig bil og sjåfør for bryllupet kan det fort koste 5.000 kroner. Det er selvsagt mulig å ordne transport vesentlig rimeligere, om man har egen bil og ordner med sjåfør selv.

Bryllupskake

Det bør beregnes mellom 2.500 kroner og 7.000 kroner for en bryllupskake, alt ettersom hvor mange gjester man har og hvor forseggjort kake man velger.

Musikk

Det er også viktig å ta med utgifter til musikk når man planlegger den store dagen. Kanskje ønsker man å leie inn lydanlegg og lysutstyr, eller endatil liveband eller en DJ, for å gjøre dagen perfekt.

Finansiering av bryllupet

Finansieringen av bryllupet og bryllupsfesten er selvfølgelig essensielt å tenke over før man starter bryllupsplanleggingen. Tenk også over hvem som skal betale for bryllupet?

Fra gammelt av var tradisjonen sånn at brudens far skulle betale for hele bryllupet. Mye har dog endret seg siden den tid det var vanlig.

Det har nå blitt mest vanlig at de som gifter seg står for finansieringen av bryllupet selv, men det er fortsatt vanlig at også foreldrene til brud og brudgom hjelper til.

Spar penger til bryllupet

Det økonomisk beste er selvsagt å spare til bryllupet, men en del brudepar må også ty til lån for å få råd til det bryllupet de ønsker seg.

Tenk på at det er noe fantastisk dere sparer til, så vil det bli lettere å spare. Tenk også over hvor det er mulig for dere å spare inn for å kunne betale for bryllupet. Det er kanskje mulig å spare inn ganske mye på forbruk over en periode, når man vet at det går til bryllupet sitt.

Feriepengene og skattepengene man får igjen bør kanskje også settes av året før man gifter seg. Dette kan være snakk om vesentlige summer, så her monner det om man kutter ned på forbruket i ferien.

Ellers er det alltid fornuftig å spare gjevnlig hver eneste måned. Selv om beløpene enkeltvis er av mindre størrelse, vil de til sammen fort bli til en betydelig sum. Er man flink til å gjøre dette, vil man dessuten ikke merke at man forsaker noe etter en liten stund. Da blir det lettere å spare.

Dere bestemmer selv hvor mye bryllupet koster

Når noen spør: “Hvor mye koster et bryllup?” så kan man egentlig si: “Hvor langt er et rep?” Alt i alt er kostnadene forbundet med et bryllup veldig opp til de som gifter seg.

Et bryllup blir fort dyrt, særlig hvis man inviterer mange gjester, men det er mulig å gjøre feiringen rimeligere hvis man ønsker.

Det aller billigste er å gifte seg uten å arrangere noen bryllupsfest, men dette er selvsagt utelukket for de fleste. Skal man gifte seg er selvsagt det å dele den store dagen med venner og famile det viktigste.

Det som koster mest ved et bryllup er lokale/mat, og totalsummen påvirkes i stor grad av hvor mange gjester man velger å invitere. Så må man tenke gjennom hva som er viktigst og hvilke kostnader man eventuelt kan redusere.