Bryllupsreise til Praha – Vakkert og magisk

En bryllupsreise til Praha har en rekke ting å tilby. For det første er Praha en av Europas vakreste byer. Alle de godt bevarte historiske bygningene og arkitekturen her er nok til å legge turen hit.

Atmosfæren i byen er dessuten magisk. Det er ikke noe hastverk og stress her. Folket er dessuten veldig vennlige, og dette er med på at mange reiser hit igjen og igjen. Ta med litt mat og legg pikniken til en av byens parker. Her kan dere nyte den vakre utsikten og folkelivet i byens gater.

Hvis europeiske byer var et kjede, ville Praha vært en diamant blant perlene.

Anonym

Beliggenhet

Praha er hovedstaden i Tsjekkia. Den er også den største byen i landet, og ligger ved elva Vltava i Böhmen.  Tsjekkia består av regionene Böhmen, Schlesien og Mähren.

Historie

Praha ble grunnlagt i det 9. århundre. Byen var viktig, og var allerede tidlig sete for kongene av  Böhmen, som tidligere var et eget kongerike. Senere var den også sete for keiserne av det tysk-romerske riket. 

Praha blomstret i det 14. århundre, særlig under Karl IV regjeringstid. Under denne perioden ble St. Vitus-katedralen, Karlsbroen, Karlsuniversitetet og bydelen Nové Město. På denne tiden var byen den 3. største i Europa.

I 1784 ble fire uavhengige kommunene Malá Strana, Nové Město, Staré Město og Hradčany slått sammen til Praha. I 1850 ble det jødiske distriktet Josefov også innlemmet i byen.

Hvorfor reise på bryllupsreise til Praha?

Praha er en av Europas vakreste byer. Det er en fryd å bare gå gjennom byen og nyte dens skjønnhet. Her er det mye historie, og alle bør ha besøkt byen minst en gang i livet. Hvorfor da ikke legge bryllupsreisen i Praha?

Atmosfæren

Mange vil definitivt si at atomsfæren i Praha er deres favoritting med byen. Her kan du nyte dagen i et miljø uten stress og mas. Folk tar seg tid til å nyte dagen, og er vennlige og åpne. Dette skaper også et godt utgangspunkt for en romantisk reise. Her kan dere senke tempoet og nyte det dagen har å tilby.

Vakker arkitektur og historiske bygninger

Praha slott
Praha slott

En god grunn til å legge bryllupsreisen til Praha er helt klart alle de historiske bygningene og den vakre arkitekturen. Her er det en god miks av bygninger i gotisk- og barokk stil, samt arkitektur fra renessansen. 

Disse vakre omgivelsene skaper absolutt et godt utgangspunkt for en romantisk tur. Torget i gamlebyen er et obligatorisk stopp. Karlsbroen og slottet i byen er også et besøk verdt. Da er det også verdt å legge til at man kan nyte utsikten og omgivelsene i byen fra disse severdighetene.

Byen er en av Europas billigste storbyer

Praha er kjent som en av de billigste storbyene i Europa. Her kan dere nyte livet uten at det må koste skjorta. Her er det rimelig å gå på restaurant og nyte et godt måltid, og billig å ta en øl.

Det er dessuten også rimelig å komme seg rundt i byen med buss, trikk eller bane. Inngangsbillettene på museene er også lave.

Så Praha kan tilby alt som er en storby verdig, til en rimeligere penge. Det kan derfor være en ide å legge bryllupsreisen hit om budsjettet er litt stramt. Her trenger dere ikke å spare på noe, og kan likevel komme greit fra det.

Nyt en øl i verdens ølhovedstad

Øl servert i en pub i Praha.

I Praha har de en stolt øltradisjon, og her kan dere nyte en god øl i godt selskap. I Tsjekkia drikkes det mer øl per innbygger enn i noe annet land, og “ølhagene” hører sommeren til her. 

Her kan dere slappe av i parken og nyte en kald øl mens dere nyter utsikten. Eller dere kan ta en tur inn i en av de mange hyggelige pubene.

Les også: Bryllupsreise til Bali – Romantikkens høyborg

Hva kan man gjøre i Praha?

Det er masse å finne på i Praha. Byen er en skjønnhet for alle som er glad i praktfull arkitektur og historie. Men det er også masse annet å finne på i denne praktfulle byen.

Severdigheter

Spaser over Karlsbroen

Karlsbroen i Praha.

Karlsbroen er en severdighet i seg selv. Den er 516 meter lang og 10 meter bred, og krysser elven Vltava, som renner gjennom Praha. Broen sto ferdig i 1402, etter å ha blitt påbegynt i 1357 av Karl IV. På tsjekkisk heter broen «Karluv most,» og den er bygget i sandstein.

Karlsbroen strekker seg fra gamlebyen til Malá Strana. Du bør ikke reise fra Praha uten å ha krysset Karlsbroen til fots. Selve broen er et skue, og gir i tillegg en fantastisk utsikt over byen på begge sider av broen.

Karlsbroen er prydet med en rekke statuer. De fleste i barokkstil. Den har dessuten et tårn i hver ende, som også egner seg godt som utsiktspunkt over byen.

Broen har også fått et eget museum som tar for seg selve broen og hvordan den ble bygget.

Torget i gamlebyen

Torget i gamlebyen (Staré Město) er samlings stedet i Praha. Her er det som tiden har stått stille siden 1300 tallet. Selve torget er brosteinsbelagt og er omkranset av gamle bygninger fra svunne tider på alle sider. Her er det bygninger i både gotisk- og barokk stil.

Torget i gamlebyen.

Vi kan trygt si at torget i gamlebyen er byens hjerte. Opprinnelig var også torget den sentrale markedsplassen for byen. Det er riktignok ikke en markedsplass lenger, men her myldrer det fortsatt av liv. Her er det samlet mange restauranter og puber, og det er alltid mange turister som besøker plassen.

Fra torget kan du gå rundt i gamlebyen og nyte de herlige, gamle husene og den særegne byplanen. Praha har ord på seg for å være en av de fineste byene i Europa. Hvorfor kan du selv skue i gamlebyen.

Midt på torget er det en diger statue av Jan Hus. Hus var tsjekkias kirke reformist som ble brent på bålet i 1415 for sin vranglære.

Den astronomiske klokken

Den astronomiske klokken.

Den astronomiske klokken (Pražský orloj) er en av Prahas mest besøkte severdigheter. Selve klokken befinner seg på det gamle rådhuset i hjertet av gamlebyen, ved torget. Klokken ble bygget i 1410, og ble senere utbedret i 1490.

Klokken viser både posisjonen til solen og månen på himmelen i til en rekke andre astronomiske detaljer. Den viser også månedene. Selve urverket er veldig presist.

Hver hele time mellom kl. 09:00 og 21:00 åpnes lukene i klokken og de 12 apostler spaserer forbi. Dette showet er utrolig populært og det samles alltid mange foran klokken hver hele time.

Slottet i Praha

Slottet i Praha (Pražský hrad) er et majestetisk slott med sine 570 meter * 130 meter. Det ligger på en bakketopp ved elva Vltava. Slottet har hele tiden vært et viktig midtpunkt for de regjerende makter i Tsjekkia. Her har både kongene i Böhmen og de tysk-romerske keiserne og presidentene i Tsjekkia hatt sin residens.

Slottet omfavner også blant annet St. Vitus katedralen, og det er også mange andre severdigheter inne på slottsområdet.

Aktiviteter

Nyt vakker kunst

Det er masse lekker kunst i Praha som er verdt et besøk i seg selv. Dette gjelder selv om dere er bare en anelse kunstinteressert. 

Det dansende hus.

Det er for eksempel ikke bare Barcelona som kan tilby arkitektur som fra et eventyr. Også Praha kan tilby dette. Det dansende hus i Praha er en original bygning som er inspirert av to dansere, nemlig Fred Astaire og Ginger Rogers. Det er et landemerke man bare må ha med seg.

David Černý er en skulptør som er kjent for å lage kunst som gjør et solid inntrykk. Og det gjør skulpturene hans virkelig. De er et skue. Rundt om i Praha kan du finne forskjellige skulpturer som får deg til å stoppe opp å tenke.

Det er dessuten en rekke interessante museer i Praha om dere skulle trenge mer inspirasjon.

Prøv et interaktivt «utbryterspill» på MindMaze

MindMaze er et interaktivt spill der du skal prøve å slippe ut av et rom på 60 minutter. Dere blir sperret inne i et rom, og skal prøve å knekke koder, løse gåter og finne ledetråder for hvordan dere kan komme dere ut.

Her må dere vri hjernen og prøve å finne ut om det er noen ledetråder i rommet som kan hjelpe dere å få låst opp låsene i rommet, slik at dere kommer dere ut. Dere får kun brukt det dere har til rådighet, som er deres hender og hoder.

Her er det dere som utgjør spillet. Det er surrealistisk. Det er som å leve et annet liv for en stakket stund.

Hva kan være den neste ledetråden som hjelper dere nærmere å finne løsningen? Her må dere teste ut alt som er i rommet og se om det er noe som kan være til nytte. Hva betyr bildet på veggen? Kan vi finne en nøkkel? Hva gjemmer seg bak gardina? Her er det flere spørsmål enn svar. Du ser etter løsningen, men vet ikke hva du ser etter.

Så finner dere en ledetråd, og greier å låse opp en lås. Du kommer ett steg nærmere løsningen, men så står du fast igjen. Her må dere bruke logisk sans og fantasi for å komme fram til løsningen.

Nyt en piknik i Riegrovy Sady

Riegrovy Sady er en park der det er en fantastisk utsikt over Praha. Det er også en ølhage, en mathall. Her kan du nyte en piknik i det fri og nyte den herlige utsikten over byen. En piknik i sånne omgivelser hører definitivt en bryllupsreise til.

En bryllupsreise til Praha kan også tilby romantikk. Hva er mer romantisk enn en piknik i vakre omgivelser?

Dette er ikke det eneste stedet som man kan ta en piknik. Střelecký ostrov er en øy som ligger i midten av Praha i Vltava elven. Dette er et romantisk sted som gir en herlig utsikt til byen. Dette er også et perfekt sted for en piknik. 

Letenské sady er en park med en ølhage. Denne parken ligger på en liten høyde. Her kan dere nyte maten deres, ta en øl i varmen eller bare slappe av på gresset. Legg gjerne pikniken hit.

Besøk ølmuseet i verdens ølhovedstad

Tsjekkia er viden kjent for sitt øl. De hevder selv de har det beste ølet i verden. Om det er det beste ølet eller ikke, skal få være opp til dere. Men de har i alle fall en stolt øltradisjon.

Og Praha er perfekt for å teste ut denne påstanden. Her kan du få kjente Tsjekkiske ølmerker som Budvar, Pilsner Urquell og Staropramen, i tillegg . Budvar, som er det mest kjente ølmerket, har blitt brygget siden 1265. Man kan trygt si at det er en lang øltradisjon.

Besøk også Praha ølmuseum. Det er egentlig ikke et museum, men rettere sagt en pub. Riktignok ikke en hvilken som helst pub, men en pub som har hele 30 forskjellige tsjekkiske ølsorter på kran. 

Er du en ølelsker er dette puben for deg, eller dere. Mange av disse øltypene er det vanskelig å få tak i noe annet sted.

Ønsker du å prøve noe annet enn det ølet du kan få servert på alle restauranter og puber i byen, er det verdt å ta en tur innom her.

Pluss alt annet en storby har å tilby

Praha har også det alt det andre storbyer har å tilby. Det er muligheter for shopping, det er uteliv og puber, det er folkeliv og restauranter.

Når bør du reise?

Det går selvsagt å reise til Praha hele året, men ønsker man komfortable temperaturer, bør man styre unna vinteren.

Den beste tiden å reise til Praha er fra mai til september. I mai er det stort sett gode temperaturer, rundt 18-20°C, mens på sommeren blir det litt varmere. I april er det rundt 15°C, men ofte fin vårsol.

I september er temperaturene som i mai, og i oktober ligger de i snitt rundt 15°C.

Er det sol og varme dere er ute etter, er sommeren, fra juni-august å foretrekke. Det er dog da det er mest turister i byen. Ønsker dere å styre unna de verste turiststrømmene er våren og tidlig høst å foretrekke. Da er det greie temperaturer, men mindre folk. Det kan også være mulig å finne rimelige hoteller og flyreiser om man reiser utenom den verste turistsesongen.

Ønsker dere å oppleve det magiske julemarkedet på torget i gamlebyen i Praha, kan dere legge reisen til sen november eller tidlig desember. Markedet holder oppe de fire siste lørdagene før jul. På denne tiden ligger temperaturene i gjennomsnitt på 0°C.

Kuriositeter

Egg brukt i mørtelen i Karlsbroen

Det sies at Karl IV beordret at det skulle brukes egg i mørtelen på Karlsbroen for å gjøre den sterkere. Om dette er en myte eller ikke skal ikke vi si. Men broen greide iallefall seg gjennom storflommen i 2002 uten nevneverdige problemer.

Skult nummerrekkefølge i Karlsbroen

Karl IV var opptatt av astrologi og numerologi. Det sies at når Karlsbroen skulle bygges la han derfor første stein presis kl. 05:31 den 9. juni 1357. Hva er så spesielt med det? Det er nummerrekkefølgen: 1-3-5-7-9-7-5-3-1 (år, dag, måned, klokkeslett.)

Oppsummering

Ønsker dere å legge bryllupsreisen til en storby er Praha et ypperlig alternativ. Her kan dere nyte en av Europas vakreste storby. Byen tilbyr praktfull arkitektur, historiske bygninger, en herlig atmosfære og alt du kan ønske deg av en storby.

Gjør reisen romantisk ved å nyte dagene ute i byens parker, ølhager, mathaller eller restauranter. Kjøp en god matbit i en av byens mange utsalg og nyt den på gresset i en park med utsikt over denne vakre byen.

Praha er ekstra vakker når du nyter den sammen med noen. Byen er derfor perfekt som en bryllupsreisedestinasjon.